24/09/2012

  ZEVEN EXPLORER-RIJDERS NAAR DE FAERÖER

  Ter introductie van de Tiger Explorer boden wij de tien eerste Triumph Tiger Explorer kopers een reis naar de Faeröer Eilanden aan. Zeven van hen scheepten deze maand samen met zo’n vijftig andere Nederlandse motorrijders in voor een lange week naar deze onwaarschijnlijke eilanden.

  Uit de ijskoude oceaan rijzen tussen IJsland en Noorwegen achttien groene, grillige eilanden op. Land waar geen land hoort te zijn. Een kleine eilandengroep waar zowel natuur als infrastructuur uiteenloopt in uitersten. Koude, natte highways in het hoogland tot zonnige slingerweggetjes aan de kust, gekoppeld door strakke haarspeldbochten. Met zo nu en dan een mooi stukje grind- of gravelweg. En inderdaad, daar komt een allroad als de Tiger Explorer tot z’n recht.

  Tiger Explorer-rijder Leon: “Ik rij al jaren Triumph. Tot begin dit jaar reed ik op een Rocket. Echt een zware motor. Nu, met de Explorer, kom ik erachter dat je veel meer met een motor kunt. Gravelpaadjes rijd ik nu gewoon in; ik deins niet meer terug voor een stukje offroad. Op de Faeröer komt zo’n Explorer dus echt tot z’n recht. De handelbaarheid is subliem, en dat komt goed van pas als wegen soms onverwacht onverhard zijn. Ik ga gewoon door!”

  Hoogtepunt van de reis was de Kouwepotentocht Extreem: een dagrit van in totaal driehonderd kilometer over de mooiste weggetjes van de eilanden. Prachtige asfaltwegen door woest landschap, ruwe grindwegen naar de verste uithoeken en heel veel eilanden, aan elkaar gekoppeld door lange, smalle tunnels. Ook de andere dagen wordt er veel getoerd. Samen met de lokale motorclub werd bijvoorbeeld een uitdagende route gereden naar het oudste dorpje van de Faeröer, Kirkjubour.

  Ook Peter en Lydia kregen de reis cadeau van Triumph. Peter: “De Faeröer Eilanden zijn niet een bestemming die je zelf bedenkt. Het was echt een fantastische reis, onbeschrijfelijk. Hier heb ik ook gemerkt dat de Explorer er qua vermogen en rijgedrag echt uitspringt als ik ‘m vergelijk met de allroads die ik eerder heb gereden”. Ook Leon beaamt dat. “Ik heb de motor altijd volledig onder controle, hij heeft me nooit verrast. De Explorer-rijders zijn enthousiast over de traction control van de allroad. Ad: “Het is wel even wennen, maar het geeft een gevoel van veiligheid”.

  Lydia maakte de reis mee vanuit het duozadel: “De Faeröer Eilanden hebben indruk op mij gemaakt door de rust die het land uitstraalt. Je maakt dan wel foto’s, maar het gevoel kun je niet overbrengen”. Corrie, die achterop de Explorer van haar man Ad zat, is het daar volledig mee eens. “En overigens zit ik, ondanks mijn knieklachten, erg goed achterop de Explorer.

  Uiteraard werd ook de bergpas tussen Eidi en Gjögv gereden. De pas, die langs de hoogste berg (882m) scheert, is volgens plaatselijke motorrijders de mooiste van allemaal. Aan beide zijden van de top een reeks haarspeldbochten met zeezicht, en kapen op de achtergrond. Tenminste: als het weer meewerkt. Het gezegde ‘Niets zo veranderlijk als het weer’ móet z’n oorsprong wel op de Faeröer vinden, zo lijkt het. Waar op het ene moment de felle zon de hellingen nog doet oplichten, sta je vijf minuten later onder een grauwgrijze hemel van waaruit liters water over je worden uitgegoten. 

  Ondanks het extreme weer, met temperaturen van vaak onder de vijf graden celcius, kijken de deelnemers terug op een groot avontuur. Leon: “Wat dat betreft past de Explorer goed bij de Faeröer eilanden: beiden zijn ontzettend veelzijdig”.

  Gerelateerde onderwerpen

  22/02/2018

  Prins William bezoekt Triumph fabriek

  Gister had Triumph Motorcycles de eer om Zijne Hoogheid, de Graaf van Cambridge, te mogen verwelkomen in haar fabriek te Hinckley, UK.

  Lees meer
  31/01/2018

  Nieuw: Triumph Adventure Experience

  Met gepaste trots kondigt Triumph een nieuw fenomeen aan onder de naam Triumph Adventure Experience. Een programma waarmee het Britse merk avontuurlijk ingestelde motorrijders een uniek platvorm geeft om kennis te maken met het off-road rijden.

  Lees meer