Skip to main content

TOT OP HET RANDJE - STUNTRIJDER RICK ENGLISH

Stunt Performer Rick English
Merk Rick English 5th aug 2022


Stuntrijder Rick English heeft een stempel op de branche gezet, van vechtscènes tot motorstunts. Wij spraken hem over de hoogtepunten in zijn carrière en zijn favoriete Triumph-motorfietsen.


 Rick English
 Rick English

Hoe lang doe je al stunts en hoe ben je in dit werk terechtgekomen? Ik herinner me dat ik de film 'Viva Knievel' over Evel Knievel zag toen ik ongeveer zes of zeven jaar was. Die vond ik ongelooflijk cool en het was absoluut wat ik wilde doen wanneer ik groot was, maar volgens mijn leraren was dat geen reële optie voor een carrière! Pas veel later realiseerde ik mij dat ik hiervan zou kunnen leven en dat ik dit het liefste deed.

 

 

Aan welke film heb je met het meeste plezier gewerkt?

De franchise van Mission Impossible is gunstig voor mij geweest en dat geldt ook voor The Fast and Furious, maar Bond is natuurlijk de droom van iedere stuntman en ik heb het geluk gehad dat ik aan de laatste vijf Bond-films heb meegewerkt, dus vier van de Daniel Craig-reeks, wat eerlijk gezegd best bijzonder is.

In de laatste Bond-film was ik in Matera met Paul Edmondson en de rest, en ik reed op de Tiger 1200 met iemand achterop die schoot op Bond! Het landschap is daar fantastisch, maar het is ook heel verraderlijk vanwege de ondergrond. Die heeft veel weg van een gepolijste stenen vloer zodat grip altijd een probleem was, vooral met een grote vent met een machinepistool achterop terwijl we door de straten en trappen op en af scheurden. Dat was best een uitdaging, maar zeker ook leuk om te doen en een indrukwekkende opname om aan mee te werken.

 

 

Triumph Tiger 1200 Stunt)

 

 

Op welke motoren heb je stunts gedaan in films en wat zijn je favorieten?

Ik heb op veel verschillende Triumphs gereden. Een paar keer heb ik op een Street Triple gereden. Dat is af fabriek gewoon een goede allround motor die je alle kanten op kunt smijten, met precies het goede vermogen. Je krijgt een goed koppel waarmee je kunt spelen en makkelijk wheelies kunt maken, en ook dan laat hij je niet in de steek en houdt hij een goede balans. Ik hou zowel van de Speed als de Street Triple, maar ik moet zeggen dat de Street Triple mijn favoriet is. In de film werken we meestal met lage versnellingen, de eerste en tweede versnelling, en de Street Triple levert daarbij ruim voldoende vermogen en snelheid.

Ik heb een paar keer op een Scrambler 1200 gereden die zo van de fabriek kwam. De crew vroeg toen: "Wat voor aanpassingen heb je nodig? Moeten we iets aan de overbrenging veranderen?" Maar voor mij hoeft dat niet - rijd de banden en de remmen in en hij is goed zoals hij is. Momenteel rijd ik er één in een show en we hebben er niets aan gedaan, geen enkele aanpassing. Het is een prima motorfiets.

Wat is de meest uitdagende stunt die je ooit hebt gedaan?

Ze hebben allemaal hun eigen uitdagingen. Veel mensen, zelfs racers, vragen me hoe je met opzet een val maakt met een motorfiets. Voor mij is het gewoon een kwestie van volledige concentratie op de techniek die ik moet uitvoeren. Ik weet dat ik een markering moet raken, ik moet de motor naar rechts sturen, ik moet op de achterrem trappen en dan wachten totdat het gebeurt en vervolgens de rem loslaten. Ik zie het meer als een proces dan dat ik denk aan vallen.

 

 

No Time To Die Triumph Tiger 1200 and Scrambler 1200

 

 

Je hebt verteld dat je soms hebt geracet toen je jong was. Waaraan heb je deelgenomen?

Ik heb in clubverband meegedaan aan Supersport 600-races. Ongeveer 20 jaar geleden ben ik gestopt met racen en heb ik mij toegelegd op rijstunts. Ik rij nog steeds op het circuit. Ik probeer op alle soorten motorfietsen te rijden, dus ik rijd op circuitdagen, doe rijstunts, doe mee aan supermoto en een beetje motorcross en flat track... Ik vind het allemaal leuk en het beïnvloedt elkaar allemaal.

Wie is voor jou een inspiratie geweest?

Toen ik opgroeide, was dat zeker Eddie Kidd. Hij was de Britse tegenhanger van Evel Knievel en hij stond bekend om gigantische sprongen met de motorfiets over bussen. Ik heb hem ongeveer 15 jaar geleden ontmoet tijdens het werk en hem verteld dat ik naar zijn shows ging toen ik jong was. In het British Stunt Register moet je een foto plaatsen die je talenten goed weergeeft, en ik heb letterlijk een foto van Eddie Kidd nagedaan waarop hij een prachtige wheelie maakte. Die liet ik zien toen ik hem ontmoette en hij heeft er zijn handtekening op gezet. In de wereld van het racen is het Barry Sheene - absoluut die twee. Inspirerende mensen.

 

 

Step

BLIJF OP DE HOOGTE

Registreer je e-mailadres hieronder en wij sturen je het laatste en relevantste Triumph-nieuws rechtstreeks in je mailbox

Algemene voorwaarden

We nemen onze verantwoordelijkheden met betrekking tot data zeer serieus. Triumph heeft de gegevens die wij over u bewaren altijd met respect behandeld en zal dat ook blijven doen.