Skip to main content

AVONTUUR OPNIEUW GEDEFINIEERD

Inspiratie Hanna Johansson 8th jun 2022

 

“Elke motorfiets kan een adventure-motorfiets zijn als je genoeg lef hebt.” De koningin van het moderne klassieke avontuur, Hanna Johansson, vertelt ons over haar leven op twee wielen en wat haar drijft om eindeloos avontuur na te streven.

 

‘Any bike can be an adventure bike if you’re brave enough.’ 
Mijn moeder is degene die me aan het motorrijden heeft gekregen. Ze rijdt zelf motor sinds ze begin 20 was en toen ik 17 jaar was kreeg ik van haar mijn eerste motorfiets om op te oefenen. Foto's van haar op een motor in Bali eind jaren '80 bleven als kind door mijn hoofd spoken en ik weet zeker dat dit iets te maken heeft met de reden waarom ik vandaag rijd en zo avontuurlijk ingesteld ben. Mijn vader en broertje haalden hun rijbewijs pas jaren na mij en mijn moeder en ook al geven ze het niet echt toe, ik weet zeker dat wij hen geïnspireerd hebben.

Als doorgewinterde internationale motorrijder en avonturier wilden we Hanna graag vragen naar haar voorbereidingsrituelen voorafgaand aan grote avontuurlijke tochten, en dit is wat ze zei:

De voorbereidingen zijn bijna net zo spannend als de reis zelf. De voorpret is allesomvattend en mijn gedachten slaan op hol! Het eerste wat ik altijd doe is rondvragen. Ik heb in de loop der jaren ontdekt dat er niets boven een goede tip gaat. Travel Instagram-accounts, blogs en tijdschriften zijn ook superhandig om unieke once in a lifetime-momenten te vinden. Vervolgens pin ik alles vast op Google Maps, van bezienswaardigheden tot wegen, plaatsen om te eten, te drinken en lekker te slapen. Van daaruit probeer ik routes te vinden tussen alle spelden op de kaart via wegen die zowel mij als de motorfiets echt uitdagen. Hoewel routeplanning belangrijk is, ben ik absoluut een voorstander van spontaniteit. Sommige van mijn beste ervaringen onderweg waren geïmproviseerd. Rijden is één zijn met de weg en de motorfiets, volledig opgaan in de rit en wat er na elke bocht ligt. )Mijn toptips voor het voorbereiden van een grote reis:

1. Het is JOUW avontuur. Luister naar anderen, maar het belangrijkste is - luister naar jezelf. 

2. Neem uitrusting mee voor verschillende weerstypen, met natte voeten of koude handen rijden is nooit leuk.

3. Het is vaak handiger om te kijken naar de geschatte reistijd over de weg in plaats van naar de werkelijke afstand. Als je op smalle wegen door steden en dorpen rijdt, doe je er langer over dan via de snelweg.

4. Plan pauzes in, soms blijf ik 2-3 nachten op één plek om mijn lichaam en geest wat tijd te geven om weer kracht op te doen.

5. De eerste stap naar avontuur is de moeilijkste. Doe het gewoon, het is het ZO waard!

Mij wordt altijd gevraagd wat er bovenaan mijn avontuurlijke bucketlist staat en dat is een van de moeilijkste vragen om te beantwoorden! Ik heb zoveel dromen. Voor mijn volgende reis ga ik naar Zwitserland en daarna ga ik rijden over de Faeröer Eilanden en door IJsland. Deze landen staan al heel erg lang op mijn verlanglijstje, dus het is geweldig om deze droom eindelijk te kunnen verwezenlijken. Daarna wil ik echt naar Zuid-Amerika. En door Azië rijden. Zuid-Amerika doorkruisen. Hoelang heb je nog om hierover te praten? 

 


)Aangezien er wereldwijd steeds meer vrouwen motorrijden, vroegen wij Hanna hoe ze jonge vrouwen steunt om hun dromen te volgen en de sprong in de wereld op twee wielen te wagen.

Ik hoop dat meisjes en vrouwen inzien dat motorrijden niet alleen om benzine en vuil draait, maar ook om iets dieps en spiritueels. Motorrijden geeft me totale controle en alleen zijn in mijn helm is de beste plek die ik ken. Niemand kan me daar bereiken. Het is een wereld waar ik gek op ben. Dat inspirerende en krachtige gevoel neem ik ook mee als ik van de motorfiets af stap. Ik denk dat motorrijden me heeft geholpen om mezelf beter te begrijpen en dat heeft me een onafhankelijker en gelukkiger mens gemaakt. Rijden is vrijheid en het is voor iedereen.

Als je wilt beginnen met motorrijden, is mijn beste advies om naar een goede motorrijschool te gaan waar je je op je gemak voelt bij de instructeurs. Leer veilig te rijden op jouw manier, op het soort motorfiets dat je aanspreekt - en neem de tijd. Iedereen is anders en de instructeurs hebben veel ervaring. Dit legt de basis voor je rijstijl en geeft je uiteindelijk het vertrouwen om het maximale uit een rit te halen. Als je niet zeker weet of motorrijden iets voor je is, boek dan gewoon één rijles om het uit te proberen. Als je het niet leuk vindt, heeft het maar een uur gekost om erachter te komen. Als je het leuk vindt, stap je in een compleet nieuw leven!

De vraag die mij het vaakst wordt gesteld op social media en door motorrijders over de hele wereld is - wat is je favoriete motorfiets? Dat is bijna net zo moeilijk te beantwoorden als "wat is je favoriete land?", maar als ik moet kiezen, dan kies ik toch de Speed Twin of de Scrambler 1200 XC. Ik zweer het je, er is geen enkele rit geweest zonder een grote glimlach op mijn gezicht op die twee motorfietsen, ik voel me er zo zelfverzekerd en vrij op. En mijn levensmotto als motorfietsbezitter is dat als ik me niet minstens 5 keer omdraai om te kijken hoe mooi mijn motorfiets eruit ziet als ik hem geparkeerd heb en wegloop, dan is het niet de juiste motorfiets voor mij. 

 


Step

BLIJF OP DE HOOGTE

Registreer je e-mailadres hieronder en wij sturen je het laatste en relevantste Triumph-nieuws rechtstreeks in je mailbox

Algemene voorwaarden

We nemen onze verantwoordelijkheden met betrekking tot data zeer serieus. Triumph heeft de gegevens die wij over u bewaren altijd met respect behandeld en zal dat ook blijven doen.

Bekijk Artikeltags