Skip to main content

Motorveiligheidscontroles

Triumph Speedmaster rider and pillion parked

 

 

Voordat je begint aan je volgende avontuur, hoe groot of hoe klein ook, is het essentieel voor een optimale ervaring dat je alle noodzakelijke controles van je motorfiets hebt uitgevoerd.

Een regelmatige onderhoudsinspectie van je motorfiets en het maken van afspraken voor reguliere onderhoudsbeurten helpen je motorfiets in topconditie te houden.  

Als je de tijd neemt om je motorfiets voor en na iedere rit even te inspecteren, verhoogt dat je veiligheid en je rijplezier. 

Hier is wat je moet doen voordat je de contactsleutel omdraait.

 

REMMEN

Inspecteer de schijven en de hardware van je motorremmen, zorg dat de remblokken nog genoeg materiaal hebben en controleer of de rotors niet verdraaid zijn of groeven vertonen.

ELEKTRISCH SYSTEEM

Controleer of de accu goed wordt opgeladen. De makkelijkste manier om dit te doen, is te controleren of de koplamp feller gaat branden wanneer je het motortoerental verhoogt.

MOTOROLIE EN VLOEISTOFFEN

Zorg dat het oliepeil zich binnen de waarden bevindt die in de gebruikershandleiding worden vermeld.

Controleer het peil van de koppelings- en koelvloeistof (bij een vloeistofgekoelde motorfiets) en tap zo nodig een beetje af. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor informatie.

 

 

Triumph TR Series two riders)

 

 

Verlichting

 

Zorg dat je wordt gezien en ook anderen ziet, door te controleren of je verlichting en spiegels werken zoals het hoort. Veeg ze zo nodig af om stof en vuil te verwijderen.

 

Bagage

 

Zorg dat je niet te veel bagage meeneemt, zodat je het aanbevolen maximumgewicht niet overschrijdt. Controleer in geval van twijfel je gebruikershandleiding.

Je kunt gratis een exemplaar inkijken en downloaden op deze website. 

Triumph genuine luggage being packed

 

Een gelijkmatige gewichtsverdeling over de motor zorgt voor maximale stabiliteit en controle, dus houd daarmee rekening bij het verdelen van je bagage over de motor. 

Het vervoer van vloeistofhoudende verpakkingen is van invloed op je balans doordat vloeistof heen en weer beweegt, dus het is raadzaam deze niet in je bagage te vervoeren. 

Als je uiteindelijk je bagage hebt aangebracht en vastgebonden, controleer dan nog eens of deze goed vastzit en niet in contact komt met bewegende delen of bedieningsonderdelen, het achterlicht, het remlicht of de richtingaanwijzers, of de naar achteren gerichte radar (indien aanwezig).

 

Banden 

 

Controleer de staat van de banden om eventuele scheurtjes, zwellingen of afgesleten profiel op te merken. Raadpleeg je gebruikershandleiding voor het maximale aantal kilometers, de vereiste bandenspanning, enz.

 

Triumph Trident wheel

 

Wielen 

 

Controleer de wielen op eventuele tekenen van schade.  Als je een spaakwiel hebt, kijk dan of er spaken ontbreken of loszitten, want als deze niet worden hersteld, kunnen ze leiden tot een vervormd wiel.

 

Heb je hulp nodig bij een inspectie van je hele motorfiets voordat je gaat toeren, neem dan contact op met je plaatselijke Triumph-dealerbedrijf.