Skip to main content

IVÁN CERVANTES BREEKT HET GUINNESS WERELDRECORD VOOR DE LANGSTE AFSTAND OP EEN MOTORFIETS IN 24 UUR OP EEN TIGER 1200 GT EXPLORER

Iván Cervantes stood next to his Triumph Tiger 1200 GT Explorer holding his Guinness World Records Certificate
Epic Adventures Triumph Motorcycles 9th jun 2023

Iván Cervantes, 5-voudig Enduro-wereldkampioen en Triumph Global Ambassador, heeft officieel het GUINNESS WORLD RECORD™ op zijn naam geschreven: 'De grootste afstand op een motorfiets in 24 uur (individueel)'.

Rijdend op een Tiger 1200 GT Explorer op het ovaal van het Nardò Technical Center in Italië, legde Iván meer dan 4.012 km af in een periode van 24 uur, waarmee hij het vorige record van 3.406 km met ruim 600 km verbeterde.

De recordpoging werd gevolgd en gevalideerd door een officieel jurylid van GUINNESS WORLD RECORDS op 30 april 2023, met een uiteindelijk bevestigde afstand van 4.012,53 km - een afstand die gelijk staat aan een reis van Londen naar de Grote Piramide van Gizeh in 24 uur!

 

 

DE MAN

Iván Cervantes is 5-voudig Enduro-wereldkampioen, 21-voudig Spaans Enduro-kampioen en 5-voudig Spaans motorcrosskampioen. In juli 2021 werd Iván voorgesteld als een van de nieuwe offroad-ambassadeurs van Triumph, om te helpen bij de ontwikkeling van het nieuwe gamma motorcross- en enduromotoren.

Sinds hij bij het Triumph-team werkt, heeft Iván heel wat successen geboekt tijdens wedstrijden met Triumph adventuremotoren. Met o.a. overwinningen in de Baja Aragón, 1000 Dunas Raid en Basella Maxi-Trail Race.

Ter voorbereiding op de recordpoging begon Iván, naast intensieve fysieke training op zijn eigen Tiger 1200 Rally Pro, met het zorgvuldig plannen van zijn voedings- en slaapstrategie, in samenwerking met professor Andrew Bagshaw van de Universiteit van Birmingham.

A collage of images of Ivan Cervantes)

DE MOTOR

De motor die werd gebruikt voor de poging was een Tiger 1200 GT Explorer, willekeurig gekozen uit de productielijn in de Triumph-fabriek in Hinckley, Engeland. Er werden geen speciale aanpassingen aan de motorfiets gedaan, behalve het voltooien van de aanbevolen rodage en het eerste onderhoud voordat de poging werd ondernomen.

De Tiger 1200-familie is ontworpen als ultieme toermotor voor avontuurlijke ritten, met uitzonderlijk comfort en een onovertroffen karakter. Voor de recordpoging waren eigenschappen zoals de brandstoftank van 30 liter en de uitstekende windbescherming van onschatbare waarde om ervoor te zorgen dat Iván kon blijven rijden, welke uitdagingen hij onderweg ook tegenkwam. 

Verwarmde handvatten en zadels zorgden voor extra comfort tijdens de koude vroege ochtenduren en onverwachte regenbuien, terwijl de krachtige driecilinder T-Plane-motor en geavanceerde elektronica voor de nodige kracht en controle zorgden. De zeer krachtige ledverlichting zorgde ervoor dat Iván altijd uitstekend zichtbaar was tijdens het rijden, zelfs in de volledige duisternis van de afgelegen testfaciliteit in Nardò.

Om de uitstekende prestaties en betrouwbaarheid van de Tiger 1200 te onderstrepen, was het enige onderhoud dat aan de motorfiets nodig was een enkele, geplande bandenwissel halverwege de poging, waarbij de standaard Metzeler TOURANCE™-Next banden werden vernieuwd toen het begon te regenen en de nacht begon te vallen.

 

 

TIGER 1200

Triumph Tiger 1200: de ongeëvenaarde adventure-motorfiets op alle wegen, geperfectioneerd door u...

 

HET RECORD

Het bestaande GUINNESS WORLD RECORD van 3.406,17 km werd op 26 februari 2017 behaald door de Amerikaan Carl Reese, met een gemiddelde snelheid van 141,9 km/u over 24 uur.

Iván reed voortdurend snelheden van meer dan 200 km/u in het Nardò Technical Center in Italië en overtrof het bestaande record met nog 5 uur te gaan in de 24 uur. Hij was niet tevreden met het simpelweg verslaan van het record, maar richtte zijn zinnen op het definiëren van een nieuwe benchmark voor deze uitdaging – 4.000 km. 

In de 5 uur die volgden, reed hij nog eens 606 km - waarmee hij in feite het bestaande record evenaarde en vervolgens het equivalent van de breedte van Frankrijk bleef doorrijden. 

De recordpoging werd bijgewoond door een officieel jurylid van GUINNESS WORLD RECORDS, dat de uiteindelijk afgelegde afstand in 24 uur goedkeurde als 4.012,53 km, met een gemiddelde snelheid van 167,79 km/u.

 

 

Iván Cervantes holding his Guinness World Record award

KERNPUNTEN

 • Duur van de poging: 24 uur
 • Totale afstand afgelegd: 4.012,53km
 • Locatie: High Speed Ring, Nardò Technical Center, Italië
 • Lengte van één ronde: 12,649km
 • Aantal rondes: 317
 • Rijsnelheid: Meer dan 200km/u
 • Gemiddelde snelheid over 24 uur: 167,79km/u
 • Aantal pitstops: 18
 • Liters gebruikte benzine: 520
 • Aantal bandenwissels: 1
 • Uren geslapen: 0
   


QUOTES

Iván Cervantes – “De Tiger 1200 GT Explorer was de perfecte motor voor deze recordpoging. Hij is zeer comfortabel om lang mee te rijden. Het moeilijkste onderdeel was zeker het weer - want het begon te regenen. Maar deze motor heeft een heel groot windscherm en biedt een uitstekende bescherming, wat me erg geholpen heeft. Dit is een heel speciale motorfiets voor mij. Het is niet makkelijk om 24 uur na elkaar te rijden, maar uiteindelijk haalde ik het record met deze geweldige motor!”

Nick Bloor, CEO, Triumph Motorcycles – “Iváns prestatie om het Guinness World Records-record te veroveren op de Tiger 1200 is gewoonweg ongelooflijk! Zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen hebben er niet alleen toe geleid dat hij het bestaande record heeft verbeterd, maar ook dat hij de afgelegde afstand in 24 uur met bijna 20% heeft kunnen overtreffen. Een buitengewone prestatie, die iedereen bij Triumph met ongelooflijk veel trots heeft ondersteund.”

Met speciale dank aan onze partners, zonder wie dit record niet mogelijk was geweest:

Metzeler

Porsche Engineering

BBC Studios

Top Gear

Guinness World Records

 

 
Step

BLIJF OP DE HOOGTE

Registreer je e-mailadres hieronder en wij sturen je het laatste en relevantste Epic Adventures rechtstreeks in je mailbox

Algemene voorwaarden

We nemen onze verantwoordelijkheden met betrekking tot data zeer serieus. Triumph heeft de gegevens die wij over u bewaren altijd met respect behandeld en zal dat ook blijven doen.