Skip to main content

GROOTS AVONTUUR OP DE TIGER 1200 | WEST-KAAP ZUID-AFRIKA

Triumph Tiger 1200 Western Cape Epic Adventure
Epic Adventures Triumph Motorcycles 14th apr 2023

Zuid-Afrika is rijk bedeeld met afgelegen, gevarieerde en fantastische motorrijlocaties die moeilijk zijn te evenaren. Dankzij een netwerk van meer dan 700.000 kilometer aan zandwegen, is het land de ideale bestemming voor motorrijders die op een Tiger 1200 een groots avontuur willen beleven. 

De vrienden Bruce (CEO van Triumph South Africa) en Joe (eigenaar van Bonafide Moto Co) hebben de afgelopen vijf jaar samen door een handjevol landen van Zuidelijk Afrika gereisd. In maart 2023 gingen ze op een nieuw avontuur om samen de West-Kaap van Zuid-Afrika te ontdekken. Het doel was om een aantal routes voor aankomende trips te verkennen en de Tiger 1200 op uitdagend terrein te testen. Hieronder lees je het verhaal van Joe over dit avontuur.

 

 

 

 

 

"Jaren geleden heb ik een deel van deze route met mijn truck gereden, maar het stond hoog op mijn lijstje om deze bergpassen en afgelegen stukken zandwegen op een Tiger 1200 te ontdekken en letterlijk naar het meest zuidelijke punt van Afrika (Kaap Agulhas) te rijden", aldus Joe Fleming. 

"Hoewel Triumph in Zuid-Afrika mijn bedrijf is, is het ook mijn uitlaatklep. Omdat we in Johannesburg wonen, krijgen we niet vaak genoeg de kans om van de schitterende landschappen te genieten die de West-Kaap te bieden heeft.  De Tiger 1200 is mijn favoriete dagelijkse vervoersmiddel, en dit was een fantastische manier om hem in zijn 'natuurlijke leefomgeving' te gebruiken", aldus Bruce Allen.

Waarom kozen jullie voor de West-Kaap om een groots avontuur te beleven?

"Het startpunt van de meeste rondreizen en avonturen die Bonafide Moto Co organiseert, is onze thuisbasis Johannesburg. Toeristen uit Europa en andere landen vliegen meestal naar Kaapstad om daar het grootste deel van hun vakantie in Zuid-Afrika door te brengen.

De stad zelf beschikt over enkele van de mooiste stranden ter wereld, fantastische wandelroutes op slechts korte rijafstand van het strand, en is een perfect startpunt voor geweldige dagtrips met de auto naar wijnvelden en andere prachtige locaties. 

Met dat in gedachten, planden we een route die in Kaapstad zou beginnen en gasten door enkele van de bekendste bergpassen van de West-Kaap en de meest afgelegen delen van het gebied zou leiden. Tijdens meerdere dagen van de tocht zagen we urenlang geen andere auto's, mensen of dieren. Zuid-Afrika is in dat opzicht uniek, omdat je op een motorfiets vrij gemakkelijk de stad kunt verlaten en via een zandweg naar afgelegen gebieden kunt rijden."

 

 

Triumph Tiger 1200 Western Cape Epic Adventure)

 

 

Hoe lang duurde de tocht?

"De route die we voor dit avontuur hadden uitgestippeld, was 1300 kilometer lang. We hebben ervoor gekozen om hem in vier dagen te doen. Ongeveer 40% van de route bestond uit zandwegen. Voor twee rijders was die afstand goed te doen, maar het was ook een uitdaging. We wisten dat we vroeg uit de veren moesten en lange dagen voor de boeg hadden, maar dat is het hele punt van zo'n verkenningstocht. 

Wanneer we de tocht openstellen voor andere motorrijders, kunnen we hem uitbreiden. Om de rit aangenamer te maken, verkorten we de afstand die we per dag rijden, zodat de deelnemers wat meer vrije tijd hebben om van het land te genieten. 

De totale afstand van de volgende tocht maken we ook iets langer. Verder voegen we een paar extra dagen toe om locaties te ontdekken die we dit keer niet konden bezoeken, zoals Tankwa Karoo. Ik kijk er enorm naar uit om mensen van over de hele wereld in de toekomst van deze tocht te laten genieten. We willen van Zuid-Afrika een onmisbare bestemming op het verlanglijstje van motorrijders maken."

Welke uitdagingen zijn jullie tijdens de tocht tegengekomen?

"De hoeveelheid regen gaf een interessante draai aan de tocht. Volgens de weersvoorspellingen zou het zeer waarschijnlijk gaan regenen, maar uit ervaring weet ik dat het nooit precies duidelijk is wat je kunt verwachten tot je daadwerkelijk op locatie bent. Het regende drie van de vier dagen, maar eerlijk gezegd was het een geweldige ervaring om onder deze unieke omstandigheden door dit deel van het land te rijden.

Onze timing was ook best goed. We konden op het nippertje een paar zware stormen vermijden en de omstandigheden waren nooit te zwaar.

Dit deel van het land staat vrij bekend om het droge klimaat, dus het was een bijzondere ervaring om er in de regen van te genieten. Door de natte omstandigheden reden we iets langzamer en konden we de uitzichten beter in ons opnemen en een andere kant van dit gebied zien." 

 

HOE PRESTEERDEN DE MOTORFIETSEN IN DE BERGPASSEN?

"Geweldig! We vertrouwden volledig op de motorfietsen en ze blonken uit onder zeer zware condities. De Swartbergpas was zo'n bergpas waarbij we dankbaar waren dat we de Tiger 1200 hadden. Soms konden we vanwege de dichte mist en zware regen maar twintig of dertig meter vooruitkijken. De extra lichten, agressieve banden en de motor die ons op comfortabele snelheid vooruitstuwde, waren precies wat we nodig hadden." 

Triumph Tiger 1200 Western Cape Epic Adventure

"De Rooibergpas was iets technischer, want er lagen veel losse stenen, maar voor de Tiger 1200 was het een fluitje van een cent. We hielden een lage snelheid aan en lieten de motorfiets rustig de berg oprijden. We zijn geen enkel probleem tegengekomen en waren ontzettend tevreden met de motorfietsen."

"Deze Tiger 1200's zijn ongelofelijk. Ze bieden de wendbaarheid van een middelzware adventure-motorfiets, met alle kracht en comfort van een zware adventure-motorfiets. Of hij nu een rotsachtig pad beklimt, door rivieren waadt of over de goed onderhouden open zandwegen zoeft, de motorfiets inspireert een enorm gevoel van vertrouwen", aldus Bruce.

Wat vonden jullie het leukst aan de tocht? 

"Voor mij was dat de stop bij het restaurant 'Kobus Se Gat'. Daar zijn we zelfs twee keer geweest, haha. Het bevindt zich aan de zuidkant van de Swartbergpas, net voordat de sectie met zandwegen begint. We hadden drie of vier uur in de regen gereden en waren kletsnat, hongerig en hadden het koud. We liepen met onze druipende regenpakken en onze helmen nog op ons hoofd naar binnen, doorweekt van de regen. Ik zag meteen de gigantische open haard waar een laaiend vuur brandde.

Mijn eerste idee was om een kop koffie te drinken, eten te bestellen, mijn natte kleren (sokken, laarzen, handschoenen enz.) uit te trekken en bij de open haard te gaan zitten. Als je ergens kunt stoppen om je natte kleren bij een vuur te laten drogen en iets warms te eten, is je dagje motorrijden geslaagd. 

Tip van een pro: Als je er stopt om te lunchen of te ontbijten, raad ik de roosterkoek (een traditioneel Zuid-Afrikaans brood) aan met ei, ham en kaas", aldus Joe.

Bruce zei: "Voor mij waren de hoogtepunten van de tocht de onverwachte gebeurtenissen, vooral vanwege de abnormale hoeveelheid regen in het gebied.  Rijden over een zandweg, door water, en soms over weggespoelde wegen, 150 kilometer lang geen mens tegenkomen, een lage brug bereiken en aan de overkant gestrande mensen zien die wachten tot het waterpeil is gezakt.  Een bergpas bereiken met een bord 'weg gesloten' vanwege overstromingen, en beseffen dat dit geen probleem is, omdat je op een Tiger 1200 rijdt.  Dat is waar een avontuurlijke rit voor mij om draait."

 

Tiger 1200 Rally Pro

Geavanceerde offroad capaciteiten brengen de Rally Pro zo ver als u wilt gaan. Een keuze uit meer dan 50 originele accessoires voor meer comfort, veiligheid, beveiliging en vertrouwen brengt u nog verder.

Prijzen Vanaf € 25.595,00

2022 Triumph Tiger 1200 Rally Pro in Matt Khaki
Step

BLIJF OP DE HOOGTE

Registreer je e-mailadres hieronder en wij sturen je het laatste en relevantste Epic Adventures rechtstreeks in je mailbox

Algemene voorwaarden

We nemen onze verantwoordelijkheden met betrekking tot data zeer serieus. Triumph heeft de gegevens die wij over u bewaren altijd met respect behandeld en zal dat ook blijven doen.